Monday, March 8, 2010

World of Warcraft and dictatorships?

I've been invited to talk about World of Warcraft and its governance on a film and lecture program dedicated to dictators, organised by De Verdieping in TrouwAmsterdam.

Below is De Verdieping's announcement (in Dutch) of the evening's program. For further details go here.

Nu echt de laatste Great Dictators filmavond met o.a.:

- Slobodan Milošević (documentaire, 56 min.)
- Hans Aarsman (o.a. Volkskrant over Hitler)
- René Glas (o.a. UvA over World of Warcraft)
- Great Dictators-QUIZ (van Amin tot ChaveZ)

We eindigen de reeks heel toepasselijk met ‘BRINGING DOWN A DICTATOR – a Force more Powerful‘, een documentaire van Steve York uit 2002 (56 min.) over de vreedzame opstand in 1999 tegen Slobodan Milošević, de toenmalige president van Servië die in 2006 overleed in zijn VN-cel in Scheveningen.

Hans Aarsman is fotograaf en geeft iedere week commentaar bij nieuwsfoto’s in een eigen rubriek (de Aarsman Collectie) in de kunstbijlage van de Volkskrant. Tijdens de laatste Great Dictators zal hij vertellen over zijn fascinatie voor het boek ‘Hitler and the Power of Aesthetics‘ uit 2003 over de invloed van Hitler’s esthetische opvattingen voor het nazisme.

René Glas, filmcriticus en promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, doet al jaren onderzoek naar de World of Warcraft, een online computerspel met tientallen miljoen gebruikers over de hele wereld. Hij zal stilstaan bij het totalitaire karakter van deze game. De maker van het spel, het Amerikaanse bedrijf Blizzard Entertainment, oefent op alle mogelijke manier controle uit via o.a. virtuele politiemannen en spyware.

We eindigen de avond in stijl met Dictator-disco, dus breng je eigen dictator-snor mee.

No comments: